Novi Sad
12.11.2011.
13:53 > 16:51
Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja prikupila je činjenice i dokumentaciju i predložila da se u slučaju smrti nerođene bebe u novosadskom porodilištu uradi spoljni stručni nadzor.
  • Taca

    30.11.2011 16:15
    Strasno!
    Sad čitam vaše komentare i hvata me jeza. Ja sam se porodila u Betaniji pre mnogo, mnogo godina i bilo je jezivo. Zbog njihove nemarnosti obilazili smo razne lekare nakon porođaja, fizijatre, ultrazvuk mozga za dete i sl. Nisu hteli na vreme da urade carski rez a onda kada to rade u poslednjem momentu (ja sam već uveliko imala temperaturu) zbog infekcije....to je uzas. Prođeš sve faze običnog porođaja a onda izmučen na operaciju. Dete je primalo antibiotike čim se rodilo...posle imunitet katastrofa, kandida i sve ostalo. Sada je srećon veliki i zdrav dečak, a meni je trebalo više od 10 godina da se uopšte nakanim da zatrudnim znajući da me oni opet čekaju....nadam se da će se u ovih par meseci nešto promeniti i da su bar malo uvideli da prave katastrofalne greške...kada je reč o lekarima. Sestre ima ih raznih, gadnih i divnih, vrednih i besnih...kao i u svakoj struci.
  • jaca

    14.11.2011 16:14
    humanost
    pa sta ce vam video kontrola? ako covek nevezano da li je doktor ili cistac ulice nema nikakva osecaja kao sto je humanost ,ljudskost ,odanost svom pozivu,da sluzi opstem dobru drustva nista vam ne vrede kontrole ,a ni video nadzori .
    Po svemu sto sam procitala zlo vlada na takvim mestima ,sto se cudimo onda sto vlda anarhija i bahatost na ulici ,danju ili nocu nije bitno.
  • Samo vas posmatram

    14.11.2011 15:56
    Tuga
    Cinjenica da u Svajcarskoj jedan grad ima veliki broj klinika. Godisnji budzet njihove JEDNE klinike iznosi kao celokupni budzet CELOG zdravstva u Srbiji....

    O cemu vise da se pise?
    Nema nama skoro napretka.

    Mene lekar ne salje privatno iako ima ordinaciju i nemam vezu, niti sredstva za mito, a oko 8 marta mi je termin pa sta bude-bice.....



  • ja

    14.11.2011 10:20
    Novi Sade, da li te je sramota
    Imaš najgore porodilište u državi. Ćerka mi se prvi put porodila ovde, ali drugi put nije htela ni da čuje za Betaniju. Porodila se u Švajcarskoj (tamo živi), iako bi joj bilo mnogo zgodnije da se porodila ovde jer bih ja mogla da joj pomognem oko bebe, posebno što joj je i prvo dete još uvek u pelenama. Ovako, bila sam tri nedelje, koliko sam imala godišnjeg odmora, i ostavila je da se sama u belom svetu bori. A zašto? Jer u Betaniju ne ide niko ko ne mora, ko ima bilo koji drugi izbor, pa eto i po cenu da nakon porodjaja ostane bez pomoći porodice. Setite se kako ste dobili ime. Vi biste i Devicu Mariju porodili samo ako vam plati, a mali Isus ne bi bio presvučen ako ne donese pelene, pavlovićevu...Zašto ta inspekcija ne proširi malo istragu, zašto se interveniše samo kad se desi ovako nešto. Zar nije dovoljan razlog za uzbunu i to što Novosadjanke listom imaju jako loše mišljenje o svom porodilištu.
  • alxxl

    14.11.2011 07:35
    pa sada
    lepo rečeno, stvano 80% žene rađaju bez problema, lepo i sve je ok.

    problem nastaje u onih 20% slučajeva, i tada bi trebalo da lekari pomognu. zar nisu zbog toga tu? jer ako nisu, onda nema svrhe da ih držimo. ako je smrtnost isti kao sa običnom babicom, zašto je lekar potreba? (ako će se sada neko pozivati na statistiku, imam par podatak koji će ga iznenaditi)

    kao prvo: kod prenošenog deteta sa svakim danom se povećava rizik od iznenadne smrti (pogledajte malo internet, to je zvančna statistika, možete naći sijaset radova o tome). to nije igra, i to lekari znaju. a da li mi, pacijenti znarmo? zašto svako mora da doktorira medicinu pre nego što ide kod lekara? zašto smo uvek mi krivi?

    primer sa betanijom: sin rođen 1992 (nije baš sada, ali eto, sistem je još uvek isti), poslat kući sa apgar indeksom 10/9, i da je sve u redu.... posle 4 nedelje smo počeli bolnički pohod koji je trajao više od godinu dana a traje i dan danas (patronažna sestra posumnjala) - da bi se ispostavilo da su lekari ZNALI sve posle rođenja ali nisu imali vremena ni volje da zapišu, pa je dete umesto na lečenje - poslato kući.

    lekari su potrebni, oni su ljudi koji mogu nama pomoći. meni je JAKO ŽAO što eto, za vreme mog kratkog života od kojih 40 godina uspeli svet to da demantuju. svedoci? na žalost, oni su već mrtvi.

  • Naprednjak

    13.11.2011 21:01
    @Nsadista - @Naprednjak
    I onda ste nasli resenje u tome da date mito?
    I to nije bilo dovoljno, pa sada pisete kako ste davali mito?
    Malo cudno, ali neka bude kako kazete.
  • 13.11.2011 15:38
    Na temu mita...
    Ne znam šta se dešava u Betaniji, ali pišem globalno o mitu i korupciji u našem društvu.
    Ako nam već toliko smeta, imamo velike probleme sa time, zašto lepo ne uzmemo pa kolektivno se potrudimo da to prestane tako što ćemo im nameštati obeležene novčanice u dogovoru sa policijom, mada koliko je i njima verovati da nećemo baš naletiti na nekog korumpiranog. Ali bolje išta nego ništa, naravno to sve davati u medije da svi znaju ko je taj ko prima mito! Kada se zna ko traži mito, izgubit će pacijente/klijente bilo čime da se bavi... A to znači da će propasti, pa neka bira, pošteno ili nepošteno...
  • Nsadista

    13.11.2011 09:43
    @Naprednjak
    Pogledaj lanac ve vesti unazad par dana, mrzi me da ti objašnjavam opet. Lepo sam objasnio kako smo se opekli sa prvim detetom. Zamalo pa da prođemo kao ovaj par zbog kojeg dolazi inspekcija.

  • Cica_NS

    13.11.2011 09:36
    ljudski
    to zelim, a ne poseban tretman, ili ne daj boze carski. zelim da me tretiraju kao ljusko bice, da ne pustaju druge trudnice i cistacice u prostorije za preglede dok lezim raskrecena i gola ili makar da zatvore vrata, da me pusti da se upasem unutra a ne da me istera na hodnik, da promeni papir ispod guzice na kojem je lezalo bar 5 zena pre mene, da dr koja me pregleda ima malo vise obzira - to nije odzak! da ne urla na mene "nije te bolelo dok si se ...., sad cuti!", da me pogleda u oci, zapise terapiju u karton, dodje na posao na vreme i ne tera me u devetom mesecu da je cekam 4 sata sa gomilom bolesne dece u istoj prostoriji zato sto ona zavrsava diplomski drugarici (znam da se decija renovira, ali koji mozak je stavio bolesnu decu i trudnice na isti sprat?!), i ako je pitam nesto da me ne omalovazava - da ja znam zasto je nesto tako ja bi bila dr spec med a oni mi ne bi trebali!

    jel trazimo puno?? zaista?
  • Naprednjak

    13.11.2011 07:34
    @Jatzans
    Sta bi postigli tim 24-časovnim video nadzorom, osim ako niste diler opreme te vrste?
    Kad profunkcionise ceo sistem tada ce i babice biti na nivou svog zadatka, a lekari nece moci i nece smeti da primaju mito.
    Ne ocekujete, mozda, da ce video nadzor resiti adekvatnu reakciju na ponašanje babica i lekara, pohvaliti i nagraditi savesne?!
  • Naprednjak

    13.11.2011 07:27
    @Nsadista - @Anonimus
    Zasto ste dadavali mito doktorici?
    Ona je trazila? Neko Vas je savetovao? Zeleli ste tretman drugaciji (privilegovan) od ostalih? Imate viska para pa mozete? Sta Vas je na to navodilo...?
    Naravno da je doktorica koza koja voli novce, jer da nije tako onda bi Vas otkacila i otpremila bez povratka. Zanima me sta ste Vi mislili i mislite time sto ste dali pa sada generalisete stvari.

  • Ideja

    13.11.2011 01:40
    Predlog
    Da se javr svi O21 da prijave koliko su novaca dali ja znam par slucajeva, bez love nema paznje a zene pritisak na muzeve da daju zadnji dinar iz kuce, mi smo narod, ovce treba nas sisati.
    Pa oni otimaju a pricaju kako nema dece, bela kuga zavladala.
    Neaka uvedu kontrolu osoblja MInistar!
    Zivela bolja i lepsa Srbija!!!
  • Mik

    12.11.2011 23:26
    Nije sve...
    ...tako crno i belo kako svi pisete. Moja supruga radi u betaniji kao sestra, i mogu vam reci da sam se svega naslusao. Mito sestrama se svodi na sok i cokoladu, a ono sto doktori uzimaju moze se nazvati samo bezobrazlukom i nikako drugacije. Sigurno znam da se 80% zena porodi sasvim normalno, bez ikakvih veza i placanja. Pri porodjaju vam samo bog moze pomoci, a veza je tu da vam pokaze bebu ili donese sok, nema tu pomoci ako nesto krene po zlu. Problem je sto danas mnogo porodilja zeli da se porodi carskim rezom, a doktori ne moraju da rade carski, sem ako ne procene na osnovu pregleda da je to neophodno, pa ako hoces moze - ali plati. Korupcije ima svuda u zdravstvu i bice je sve dok ne zazivi privatna praksa u svim sferama zdravstva, i dok mi kao osiguraniku drzava ne dozvoli da biram kome i koliko cu da uplacujem zdravstveno osiguranje.
  • dix

    12.11.2011 23:26
    inspekcija, ali i MI
    http://www.facebook.com/pages/STOP-ANARHIJI-U-BETANIJI/146018052167025
  • daca

    12.11.2011 21:41
    betanija / uzas
    Ovo tvrdim iz licnog iskusta. Prilikom porodjaja, naravno u Betaniji, beba se umalo ugusila jer nije bilo nikoga da mi pomogne od dva posle ponoci do sedam ujuro. Srecom stigla je smena i spasila mi bebu, a sta su meni uradili....lezala sam tamo deset dana.Posle toga nije bilo hrabrosti za novi porodjaj!
  • boco

    12.11.2011 21:18
    Moja zena se porodila u betaniji 2002. godine, imali smo i kao neku vezu i na svu srecu proslo je sve kako treba, ali stvarno je odnos prema trudnicama i porodiljama ponizavajuci. Ne mogu reci da su svi losi, ali velika vecina jeste. Onaj stari dio bolnice je tada bio katastrofa, slikao sam zenu kad je bila na prozoru i kad sam pokazivao slike kumu, rekao je samo nemoj mi pokazivati slike tvoje zgrade (a moja zgrada je ostecena u bombardovanju).
  • Tibor

    12.11.2011 19:50
    Uaaaaaa Betanijaaaa!
    'Uaaaaaa Betanijaaaa!' tako glasi grupa koju sam ja napravio na fb-u!mozete se slobodno uclaniti i mislim da je pravo vreme da okupiramo Betaniju!stop korupciji i nehumanosti!
  • Dejan

    12.11.2011 18:14
    Korupcija
    Jedna od najvećih KORUPCIONAŠKIH ustanova u Novom Sadu!mogla bi komotno Brankica Stanković i INSAJDER da se pozabavi ovim delom zdravstva...
  • Nsadista

    12.11.2011 17:49
    @Anonimus
    I treba da bude kamerama pokriven, svaki ćošak Betanije!
    Sada, kada sam davao mito doktorici, ona me je odvukla u neki budzak/mali hodnik. Ja, kako me je bila OGROMNA sramota i trema zbog nadolazećeg momenta, samo sam ovlaš pokupio njenu rečenicu da joj valjda kamere smetaju.
    Znam da mi je jako bilo toplo, bio sam toplo obučen, jer je napolju bilo hladno.
    Jedva sam čekao da joj uvalim kovertu i da zbrišem...
  • 12.11.2011 17:17
    ...pomalo pocinje da me nervira ova hajka na Betaniju...Porodila sam se dva puta, bez veze i davanja mita, bez problema, kao i vecina mojih rodjaka i prijateljica. Nekolicina je davala pare, niko od zaposlenih nije trazio, sami su davali. Videla kako zene iz moje sabe trpaju sestrama i salju doktorima poklone. Moja sestra je tamo volontirala 6 meseci, posle srednje...3 dezurna lekara nocu, na 20 tak porodjaja i oko 150 pacijenata na celoj klinici! 1 sestra na 40-50 pacijenata, gooomila papirologije...padaju s nogu. Naravno da ih ima bezobraznih i koji nece da rade, kao i u svakoj profesiji. plata oko 25-30,000 - Srbija. Ne zelim da branim one koje uzimaju pare i nece da rade, ali video nadzor!?? Pa svi smo poskali kada se otkrilo da je negde u Srbiji postavljena kamera, to je narusavanje privatnosti. 1/200 neobjasnjive smrti - znaci da jedna od 200 beba koje umre u stomaku nema jesno definisan uzrok smrti a ne da umre 1/200 na porodjaju. Isto kao i kad bebe umru u snu od SIDSa. Zao mi je ljudi, ali ...
  • @nslala - @Hank

    12.11.2011 17:11
    Nije pravo mest za neslane sale. U ekipu kontrolora sigurno treba ukljuciti i poreznike/knjigovodje. Imovna lista osumnjicenih, ili daj Boze oklevetanih, ce reci vise od bilo kakvih otpusni lista i bilo kakvih izvestaja lekarskih komisija.
  • lela

    12.11.2011 16:28
    sigurnost
    trudne zene bi trebalo da budu najsigurnije u Betaniji, a lekari i sestre treba da ih prate 24 casa, to je briga. A oni ih prime, yavedeu, pregldaju i ostave u sobama,zatim odu, spavaju i niko ne sme da ih budi preko noci,a i po danu nije bolje.
    I kad se desi nesto ovako, trudnica je sama kriva, kao i uvek.
  • nslala

    12.11.2011 14:49
    @Hank
    A ko da kontroliše lekare ako ne drugi lekari? Možda neki građevinac?
  • jatzans

    12.11.2011 14:16
    Dok se ne uvede 24-časovni video nadzor, adekvatna reakcija na ponašanje babica i lekara i pohvala i nagrada savesnima ništa od providnih nameštaljki od kobajago komtrola. DAkle, bolje da i ne počinjete sa kvazi-nadzorima iz tzv. Ministarstva.
  • Hank

    12.11.2011 14:00
    Nadzor?
    Biće kao i u dosadašnjim slučajevima kad su lekari kontrolisali lekare. Jednostavno ruka ruku mije i ovakve kontrole služe samo da bi stvorili alibi.
    Dok TUŽILAŠTVO ne sprovede kontole u ovakvim slučajevima nećemo ništa rešiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna